06-19991154 info@medicalskinclinic.nl
Adres: Medicalskinclinic
Abe Lenstrahof 21
6833 LT Arnhem
Routebeschrijving
Menu

Gezichtsbeharing  

Wat is gezichtsbeharing?
Gezichtsbeharing komt voor in allerlei verschillende vormen. Het kan variëren van stugge zwarte, grijze of witte haren op de kin of in de hals, tot dunne restbeharing bij de bakkebaarden of bovenlip. Gezichtsbeharing wordt vaak als zeer vervelend ervaren. Het kan beginnen met enkele haartjes op de bovenlip of de kin. Wanneer u deze thuis epileert, komen de haartjes steeds dikker en stugger terug. Epileren activeert de haarzakjes tot het vormen van nieuwe dikkere haren

Bij wie komt het voor?
Vooral na de menopauze komt het bij veel vrouwen voor. Toch kunnen ook jonge meisjes of vrouwen tussen de 20 en 50 jaar er ook last van hebben. Zij kunnen bijvoorbeeld een dun snorretje op de bovenlip krijgen. Veel mensen vinden gezichtsbeharing vervelend. In sommige gevallen leidt het zelfs tot onzekerheid en minder zelfvertrouwen.

Oorzaak van gezichtsbeharing
Bij 95% van de vrouwen die last heeft van gezichtsbeharing is er geen echte aanwijsbare oorzaak of afwijking te vinden. Waarschijnlijk is er een verhoogde gevoeligheid voor het mannelijk hormoon (androgeen) in de haarzakjes. Toch zijn er een aantal andere oorzaken te noemen. Beginnende bij:

Aanleg
De mogelijkheid bestaat dat u aanleg heeft voor gezichtsbeharing, bijvoorbeeld omdat het in uw familie voorkomt. Daarnaast verschilt overmatige gezichtsbeharing ook per ras en cultuur. Zo hebben vrouwen met een getinte haarkleur over het algemeen meer haargroei dan vrouwen met een lichte huid.

Hormonale schommelingen
In de overgang neemt de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen af, waardoor het mannelijke hormoon de overhand neemt. Ook zwangerschapshormonen kunnen tijdelijk gezichtsbeharing geven. Net zoals het stoppen of veranderen van anticonceptiepil of spiraal. Deze hormoonschommelingen kunnen soms een lichte activatie van de haarzakjes in het gezicht geven, maar ook bij de bikinilijn, tepelhoven en de navel.

Overbeharing met aanwijsbare oorzaak
Overbeharing ontstaat als er een afwijking is in het normale beharingspatroon. Het kan in het gezicht, maar ook op het lichaam voorkomen. Soms is er sprake van een aanwijsbare oorzaak voor overbeharing. Deze zijn onder te delen in twee typen: hirsutisme en hypertrichosis.

  • Hirsutisme

Bij hirsutisme groeien er haren op plaatsen waar dat normaal bij vrouwen niet het geval is. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn: hormonale factoren en medicijngebruik.

  • Hypertrichose

Deze vorm van overbeharing ontstaat op een willekeurige plek op het lichaam. Het kan aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd opkomen. Hypertrichose treedt op bij mannen en vrouwen. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn: medicijngebruik zoals minoxidil, penicillamine en corticosteroïden, of een chronisch ontstoken gewricht of prikkeling op de huid.

Wat kan Medicial Skin Clinic voor u betekenen?
Overmatige haargroei stoort u mogelijk in uw dagelijkse leven. In onze kliniek kijken de arts en/of de huidtherapeut samen met u eerst naar de oorzaak van de overbeharing. Vervolgens bieden wij u de beste oplossing of behandeling voor uw probleem. Dit kan zijn door middel van hoogwaardige en gekwalificeerde licht- en lasertherapie of elektrische epilatie.

Bezoek onze webshop