06-19991154 info@medicalskinclinic.nl
Adres: Medicalskinclinic
Abe Lenstrahof 21
6833 LT Arnhem
Routebeschrijving
Menu

Lichaamsbeharing

Wat is lichaamsbeharing?
Lichaamsbeharing komt bij iedereen voor. Het is dan ook een heel normaal verschijnsel. Lichaamsbeharing bestaat uit donshaar, deze haartjes zijn minder goed zichtbaar, en terminaal haar, deze haren zijn dikker en zichtbaarder. U wordt geboren met ongeveer vijf miljoen haarzakjes, verspreid over het lichaam. De verdeling hiervan, ligt vast in onze genen. Lichaamsbeharing komt voor, zoals de naam al zegt, op het hele lichaam. Zowel mannen als vrouwen krijgen schaam- en okselhaar. Bij vrouwen stopt de groei van schaamhaar rond het twintigste levensjaar. Bij mannen duurt dit langer, omdat de hormoonspiegel pas rond het dertigste levensjaar stabiliseert. Daarnaast krijgen mannen terminale haren in het gezicht, op de buik, borst, armen, benen, nek en soms op de schouders en rug. Vrouwen krijgen alleen terminale haren op de armen en benen. Als u van middelbare leeftijd bent dan neemt de dichtheid van uw haarzakjes af. Terminale haren kunnen dan weer veranderen in donsharen.

Afwijkingen in lichaamsbeharing:

  • Hirsutisme

Bij hirsutisme groeien er haren op plaatsen waar dat normaal bij vrouwen niet het geval is. De belangrijkste oorzaken van hirsutisme zijn: hormonale factoren en medicijngebruik. Bij sommige gevallen de bijnierschors en het ovarium kunnen een teveel aan deze hormonen produceren. Dit kan ontstaan door tumoren afkomstig van de bijnierschors en ovarium of het polycystisch-ovariumsyndroom. Onderzoek en behandeling hiernaar vinden meestal plaats bij de arts. 

  • Hypertrichose

Deze vorm van overbeharing ontstaat op een willekeurige plek op het lichaam. Het kan aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd opkomen. Hypertrichose treedt op bij mannen en vrouwen. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn: medicijngebruik zoals minoxidil, penicillamine en corticosteroïden, of een chronisch ontstoken gewricht of prikkeling op de huid. Als hypertrichose aangeboren is kan er sprake zijn van overbeharing in een moedervlek.

Wat kan Medical Skin Clinic voor u betekenen?

Overmatige lichaamsbeharing kan namelijk storend zijn, waardoor u onzeker kunt worden.Bij ons in de kliniek wordt overmatige haargroei behandeld middels een hoogwaardige en gekwalificeerde lasertherapie. Onze huidtherapeut of arts kan u vertellen hoeveel behandelingen nodig zijn om de overbeharing te reduceren.

Bezoek onze webshop